Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Orașul Negrești-Oaș este prezent cu un stand la expoziția ARTA POPULARĂ ROMÂNEASCĂ, organizată în cadrul Conferinței mondiale a femeilor francofone de la București- GALERIE FOTO

Orașul Negrești-Oaș participă la expoziția ARTA POPULARĂ ROMÂNEASCĂ, organizată în cadrul Conferinței mondiale a femeilor francofone, care se desfășoară în premieră la București în zilele de 1-2 noiembrie 2017.

Orașul Negrești-Oaș a răspuns astfel invitației doamnei Gianina Dumitrescu și Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați de a fi prezent cu un stand și cu meșteșugari la acest eveniment desfășurat la Palatul Parlamentului, la care participă peste 450 de invitați din țările francofone.

Județul Satu Mare a fost reprezentat de primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, deputatul Ioana Bran și primarul din Gherța Mică, Ioan Ciută.

Standul orașului Negrești-Oaș a fost vizitat și apreciat de europarlamentarul Viorica Dăncilă, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană, dar și de participanți la conferință din toate țările.

În cadrul expoziției au fost prezenți în total 20 de artizani populari care promovează arta tradițională românească și meșteșuguri tradiționale românești: confecții textile/țesături, olărit, pictură pe ceramică/sticlă/lemn, sculptură în lemn, pielărie etc.

De asemenea, au fost prezentate afaceri dezvoltate în România, care au valorificat potențialul feminin promovând femei de carieră, a căror recunoaștere profesională a depășit granițele României.

Nu în ultimul rând, au fost prezentate porțelanuri pictate manual; accesorii din piele brodată cu design folk contemporan; cosmetice naturale/organice, vestimentație business, adaptări moderne ale elementelor vestimentare din portul popular românesc, produse para-farmaceutice etc.

Conferința s-a axat pe tematica participării femeilor la viaţa economică – inovaţie, antreprenoriat şi dezvoltare și a reunit reprezentanți guvernamentali, ai societății civile și ai mediului de afaceri, pentru a evidenția contribuțiile femeilor în viața economică, în domeniul cercetării și al inovării.
A fost un eveniment organizat în cooperare cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), la inițiativa Secretarului General al Francofoniei (SGF), doamna Michaëlle Jean.

Organizarea, la Bucureşti, a Conferinței mondiale a femeilor francofone, prezintă o serie de avantaje pentru România, atât în contextul cooperării regionale cât și la nivel mondial:

– reconfirmarea statutului României de lider regional al francofoniei în Europa Centrală şi de Est, ca singura ţară din regiune care găzduiește un eveniment de mare anvergură cu aprox. 450 participanți din toate statele francofone;
– manifestarea susţinerii României față de problematica femeilor şi egalitatea de gen, ca importantă axă a legislaţiei şi politicilor publice româneşti şi componentă fundamentală a dezvoltării sale durabile;
– recunoașterea Bucureștiului pe harta capitalelor statelor membre OIF cu relevanță în sfera cooperării regionale privind promovarea femeilor și valorizarea potențialului acestora ca factor determinant al dezvoltării economice mondiale.
– susținerea dimensiunii economice regionale prin impulsionarea antreprenoriatului feminin și în același timp, a dimensiunii transversale de gen, din cadrul Programului de Guvernare 2017-2020.