Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Participare numeroasă la Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă la Negrești-Oaș. Lista premiilor acordate – GALERIE FOTO

A XXI-a ediție a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă ”Zestrea Oașului”, care a avut loc luni la Negrești-Oaș, s-a bucurat de o participare numeroasă atât din partea ansamblurilor folclorice și a grupurilor de colindători, cât și a audienței.  Printre oaspeții care au onorat invitația primarului Aurelia Fedorca la eveniment s-au numărat deputatul Ioana Bran, consilieri județeni, municipali și locali, directori de instituții și oameni de cultură.

Nu mai puțin de 20 de cete de colindători din Țara Oașului și din zonele etnografice Codru, Maramureș și Chioar au participat la Festivalul care s-a desfășurat în cadrul pitoresc al Muzeului în Aer Liber.

Evenimentul a început cu parada colindătorilor, de la Catedrala Ortodoxă la Muzeul în aer liber. Aici, după colindele de început, directorul Festivalului, Natalia Lazăr, a deschis oficial evenimentul, la ciupercă.

Primarul Aurelia Fedorca le-a mulțumit grupurilor de colindători pentru contribuția pe care și-o aduc pentru păstrarea tradițiilor străvechi și pentru bucuria de a fi împreună.

”Încheiem azi ciclul sărbătorilor de iarnă de Sfântul Ioan, cum nu se poate mai frumos. Vă mulțumesc grupurilor de colindători pentru că ați venit și azi să ne colindați,  pentru că prin participarea voastră contribuiți la păstrarea și promovarea tradițiilor noastre străvechi, iar negreștenilor le mulțumesc pentru că demonstrează și azi că sunt gazde ospitaliere”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.

Juriul de specialitate format din prof. univ. dr. Ion Cuceu, prof. univ. dr. Zamfir Dejeu, prof. univ. dr. Viorel Rogoz, conf. univ. dr. Delia Suiogan, dr. Natalia Lazar a analizat și evaluat prestația fiecărei cete de colindători, acordând următoarele premii:

Categoria Obiceiuri: Locul I – Ansamblul Folcloric Oașul și Asociația Socio –Culturală Țara Oașului; Locul II -Brondoșii din Cavnic, Locul III – Ansamblul folcloric Sânzienele;

Categoria Colinde copii:  Locul I – Ansamblul Folcloric Cununița Năzdrăvană, Locul II: Ansamblul folcloric Sânzienele;

Categoria Colinde: Locul I – Urmașii lui Lucaciu – Apa, Ansamblul folcloric studențesc „Nord” al CUNBM și Ceata de colindători de la Biserica din Racșa; Locul II: Grupul de colindători din Prilog; Locul III: Corul bărbaților din Vălenii Șomcutei și Colindătorii din Marna.

Premii speciale:  Ansamblul folcloric „Măgura” Târșolț, Ansamblul folcloric „Florile Tărnii” și  Călineștenii Țării Maramureșului.

Unul dintre obiectivele Festivalului este acela de a contribui la educarea grupurilor de colindători și a publicului în vederea salvgardării elementului de patrimoniu cultural imaterial înscris pe Lista UNESCO, colindatul de ceată bărbătească.

Festivalul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş prin Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş, în parteneriat cu Muzeul Ţării Oaşului, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Sari la conținut