Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Programul de investiții publice desfășurat în perioada 2014 – 2016 în orașul Negrești-Oaș

coperta brosuraNegrești-Oaș împlinește, în 31 decembrie 2014, 50 de ani din momentul în care a devenit oraș. Este un moment foarte important pentru noi toți, un moment la care mă gândesc din prima zi în care am preluat mandatul de primar al orașului. M-am gândit la asta și am depus eforturi să atrag fonduri astfel încât în anul aniversării să ne uităm în jur și, da, să putem spune că trăim într-un oraș cu adevărat european. Uite că acest lucru va fi posibil datorită investițiilor masive în infrastructură pe care le vom realiza pe toate planurile. Următorii doi ani vor fi covârșitori pentru modul european în care se va schimba fața orașului nostru, după ce vom implementa proiecte cu o valoare de 250 de milioane de lei, cea mai mare din istoria orașului.

Știu că fiecare dintre voi se întreabă când ajungem pe strada voastră: Vă asigur că o să ajungem, dar nu putem derula toate investițiile deodată! Ne trebuie un pic de răbdare! Acum doi ani aveam 80% din străzi neasfaltate și doar 20% asfaltate, iar până la finalul mandatului, în 2016, am convigerea că procentul se va inversa. Și acest lucru cu sprijinul Guvernului României, condus de domnul premier Victor Ponta.

Găsiți în această broșură lista investițiilor pe care Primăria orașului Negrești-Oaș, cu sprijinul Guvernului României, le va implementa în perioada 2014 – 2016. La o parte dintre ele, cum este amplul proiect privind reabilitarea și extinderea rețelelor de apă – canal din oraș și modernizarea unor străzi, lucrările au început deja, iar acest lucru se vede peste tot. La altele lucrările vor începe în perioada următoare sau anul viitor. Știu că aveți nemulțumiri, dar vă rog să aveți răbdare și înțelegere pentru deranjul ce va fi cauzat prin derularea acestor investiții masive. Este momentul să ne unim forțele și să modernizăm Negreștiul! Să fim toți mândri că suntem negreșteni!
Cu respect,
A dvs. Aurelia Fedorca
Primarul orașului Negrești-Oaș

 

I. Modernizarea rețelelor de apă și canalizare, a stației de epurare, a stației de filtrare a apei, captări de apă și aducțiuni

Investiții care se realizează în cadrul proiectului:

– Reabilitarea și/sau extinderea rețelelor de apă în satul Tur şi pe străzile din Negreşti-Oaş: Luna ( Borcut), Pietrosului, Tudor Vladimirescu, Tineretului, Zorilor, Livezilor și Podului, Pădurii, Corni, Oașului, Rozelor, Dumbrava, Moților, Gării, Arenei, Unirii II, Pieței, Morii, Magnoliei, Viitorului, Valea Cerbului, Primăverii, Salcâmilor, Victoriei –
Rozelor (Bud)- Dumbrava, 1 Iunie, Victoriei – pod – 1 Iunie, Victoriei – 1 Iunie – CLF, Victoriei – CLF – Bud, Vâltorii, Pădurii, Turului, Cornetului, Mihai Viteazu.

– Reabilitarea și/sau extinderea rețelelor de canalizare în satul Tur şi pe străzile din Negreşti-Oaş: Pietrosului, Tudor Vladimirescu, Tineretului, Zorilor, Livezilor, Pădurii, Oașului, Moților, Gării, Arenei, Unirii II, Pieței, Morii, Magnoliei, Viitorului, Valea Cerbului, 1 Iunie, Victoriei, Borcutului, Cartier Decebal, Cornetului, Ion Creangă, Lăcrămioarelor, Mesteacănului, Popești, Vâltorii, canal colector str. 1 Iunie, canal colector str. Turului, Crizantemelor, Mihai Viteazu, Salcâmului, Primăverii.

– Reabilitarea stației de tratare a apei potabile și a captărilor din oraș – Reabilitarea și extinderea stației de epurare a apelor uzate – Zonarea, contorizarea și monitorizarea presiunii apei – Reabilitarea conductei de aducțiune pentru orașul Negrești – Oaș

Stadiul proiectului: în execuție

Termen de finalizare: decembrie 2015

Valoarea proiectului: 21 milioane euro

Sursa de finanțare: fonduri europene, prin programul POS Mediu. Proiect gestionat de Apaserv SA Satu Mare

II. MODERNIZAREA STRĂZILOR
1. Reabilitarea și modernizarea a 6 străzi din fonduri europene: străzile Vrăticel și Unirii II – finalizate, Unirii, Cornetului, Oașului, Valea Cerbului și Morii – în execuție. Stadiul lucrărilor: în execuție. Au fost finalizate lucrările pe străzile Vrăticel și Unirii.
Lucrările pe celelalte străzi vor fi finalizate până la finalul anului 2015
Termen de finalizare: decembrie 2015
Valoarea proiectului: 3 mil. euro
Sursa de finanțare: fonduri europene, prin Programul Operațional Regional

2. Modernizarea zonei BCR
– În acest an a fost modernizată zona din spatele sediului BCR. Au fost modernizate străzile, aleile pietonale, trotuarele, parcările și iluminatul public.
Sursa de finanțare: bugetul local
Valoarea investiției: 530.000 lei

3. Reabilitarea și modernizarea a 19 străzi, prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2014
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Primăria Orașului Negrești-Oaș au semnat contracte de finanțare, în valoare de 25 milioane lei, pentru reabilitarea și modernizare a 19 străzi importante din oraș.
În satul Tur: – strada Morii și strada Șoferilor
În Negrești-Oaș: – Moților (tronson Ion Creangă – str. Turului), DC 11 – str. Turului (tronson str. Victoriei – str. Dumbrava), Primăverii, Viitorului, Pieții, Arenei, 1 Iunie (tronson str. Moților – str. Plopilor), 1 Iunie (prelungire str. 1 Iunie – str. Pădurii), Crizantemelor, Salcâmilor, Mihai Viteazu, Moților (tronson str. Turului – str. Salcâmilor), Livezilor, Tudor Vladimirescu, Pădurii, Borcutului, Vâltori și Tineretului.
Stadiu: în licitare
Termenul de finalizare: 2016
Valoarea proiectelor: 25 milioane lei
Sursa de finanțare: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Programul Național de Dezvoltare Locală

4. Străzi asfaltate în anul 2014: str. 1 Iunie – tronson str. Victoriei – str. Moților și în satul Tur – de la Biserică la stația de epurare din Negrești-Oaș

 

III. Construcția Centrului Multicultural (Casă de Cultură) în Negrești-Oaș
În efortul nostru de a construi un oraș modern și viu, realizarea unui Centru Multicultural este un deziderat care va deveni realitate în următorii doi ani, prin sprijin financiar guvernamental. Centrul Multicultural Negrești-Oaș va fi construit în centrul orașului, pe terenul deținut de Primărie, după un proiect inovator, care să devină un simbol al capitalei Țării Oașului la împlinirea a 50 de ani de când a primit statutul de oraș.
Ce va cuprinde Centrul Multicultural Negrești-Oaș:
Sală de spectacole și teatru, Bibliotecă, Cinematograf, Galerie pentru expoziții, Parcare subterană
Stadiu: finalizarea documentației pentru licitare
Termen de finalizare: decembrie 2016
Valoare estimată: 14 milioane lei
Sursa de finanțare: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții.

IV. MODERNIZAREA CARTIERELOR
1. Modernizarea cartierului Salcâmilor. În acest cartier a fost realizată contorizarea individuală și urmează să înceapă reabilitarea rețelelor de apă-canal. După ce acestea vor fi finalizate, vom începe modernizarea aleilor, a zonelor verzi și a locurilor de joacă. De asemenea, se află în procedura de achiziție publică anveloparea celor trei blocuri de locuințe, cu aportul financiar al cetățenilor și al Primăriei.
Termen de finalizare: iunie 2015.
2. Modernizarea cartierului Decebal. În cartierul Decebal vor fi realizate la începutul anului 2015 lucrări la rețelele de apă și canalizare și contorizare individuală. După finalizarea acestora, vom începe lucrările de modernizare.
Termen de finalizare: 2016
3. Modernizarea parcului central este prevăzută în același proiect cu modernizarea cartierului Decebal.
Termen de finalizare: 2016

V. Reabilitarea și extinderea Corpului C al Primăriei
– Proiectul prevede reabilitarea și extinderea clădirii în care funcționează evidența populației, taxele și impozitele locale și registrul agricol. Investiția este finanțată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și se află în procedură de achiziție.
Termen: 2016

VI. Reabilitarea termică a blocurilor și clădirilor publice din oraș
– Pentru opt blocuri din oraș au fost pregătite documentațiile pentru anvelopare, într-un efort financiar comun al Primăriei și al cetățenilor care domiciliază aici.
Termen: 2016

VII. Modernizarea și dotarea Spitalului Orășenesc Negrești-Oaș
– Proiectul prevede modernizarea clădirilor și dotarea cu aparatură a Spitalului din Negrești-Oaș. În acest moment se întocmesc documentațiile tehnice. Investiția va fi finanțată de Compania Națională de Investiții.
Termen: 2016

VIII. Extinderea rețelelor de energie electrică
– Am extins rețelele de electricitate pe străzile Zorilor, Tineretului, Pietrosului și după Talna. – Vom extinde în perioada următoare rețelele de electricitate pe străzile Ion Creangă, Turului, Borcutului.
Sursa de finanțare: bugetul local

IX. Construirea unei baze sportive la stadion
– Stadionul va fi transformat într-o bază sportivă modernă. În perioada următoare va fi semnat contractul de finanțare a investiției, prin Compania Națională de Investiții.
Termen: 2016

X. Construirea unui Centru de Informare Turistică
– Centrul de Informare Turistică va fi construit pe strada Victoriei colț cu Turului, din fonduri europene, în valoare de 6 milioane lei. Contractul de finanțare va fi semnat în octombrie 2014.
Termen de finalizare: 2015

XI. Modernizarea și dotarea școlilor și a grădinițelor din oraș
Din fonduri de la bugetul local au fost refăcute acoperișurile de la Liceul Ioniță G. Andron și de la Grădinița nr. 7
– Pregătim documentațiile pentru modernizarea tuturor unităților de învățământ din oraș, din fonduri europene: Liceul Teoretic, Liceul Tehnologic Ioniță G. Andron, Școlile generale nr. 1 și nr. 3 și cele două grădinițe. Termen: 2016 – Construim un atelier de tâmplărie la Liceul Tehnologic Ioniță G. Andron, din fonduri europene.
Termen: 2015

XII. Dezvoltarea zonei turistice Luna Șes
Zona turistică Luna Șes este pilonul pe care se poate dezvolta orașul Negrești-Oaș pe termen mediu și lung. Este motivul pentru care aici, cu sprijinul Guvernului României și al Consiliului Județean Satu Mare, am realizat și vom continua investiții importante.
În paralel, mediul privat a investit sume importante: au fost inaugurate două pensiuni și se află în construcție un centru SPA foarte modern.

Ce am făcut la Luna Șes:
În perioada 2012 – 2014, la Luna Șes, cu aportul semnificativ al Guvernului României, condus de Victor Ponta, au fost achitate datoriile pentru realizarea pârtiei de schi, în valoare de 3 milioane lei, și au fost finalizate următoarele investiții:
– Drumul până la baza pârtiei, pe o distanță de 11 km, în valoare de 18 milioane lei
– Construcția rețelelor de apă și canalizare și alimentarea cu energie electrică
– Finalizarea lucrărilor la telescaun
– Clădiri administrative
– Amenajarea pârtiei în proporție de 60%

Ce vom face la Luna Șes:
– Finalizarea și amenajarea pârtiei, respectiv instalarea tunurilor de zăpadă, iluminatul pârtiei, amenajarea lacului de acumulare etc.
– Guvernul României și Consiliul Județean ne-au alocat, în octombrie 2014, 6 milioane lei pentru continuarea lucrărilor la pârtia de schi, astfel încât până la sfârșitul anului 2015 pârtia să poată fi dată în folosință.

XIII. MODERNIZĂM INFRASTRUCTURA ÎN ȚARA OAȘULUI
Principalele căi de acces în orașul Negrești-Oaș, DN 19 și Autostrada Oașului, au fost reabilitate sau se află în reabilitare, cu sprijinul Guvernului României:
1. Modernizarea DN 19 Livada – Negrești Oaș – Sighetu Marmației – La finalul lunii august 2014 au început lucrările de reabilitare a DN 19, inclusiv în orașul Negrești-Oaș, urmând să fie finalizate în cursul lunii octombrie 2014.
2. Modernizarea Autostrăzii Oașului – Lucrările de modernizare la drumul Negrești-Oaș – Turț, pe o lungime de 29 km, au fost finalizate în vara anului 2014.

Sari la conținut