Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Reţeaua de alimentare cu energie electrică a zonei turistice Luna Şes a fost finalizată

Conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare şi a Primăriei oraşului Negreşti-Oaş au făcut luni, 8 octombrie, recepţia lucrărilor de alimentare cu energie electrică a staţiunii turistice, acesta fiind un mare mare pentru finalizarea staţiunii. În prezent se lucrează intens la instalaţia de telescaun şi la racordarea staţiunii la reţeaua de canalizare a oraşului Negreşti-Oaş. În total, aproximativ 85% din totalul lucrărilor de la Luna Şes au fost finalizate. La recepţia lucrărilor de alimentare cu energie electrică a staţiunii Luna Şes au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedinţii Mircea Govor şi Csehi Arpad, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, directorul executiv al Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Luna Şes, Nicolae Bura, directorului Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Satu Mare, Ioan Şereş, reprezentantul firmei executante şi consilieri locali.

Reţea electrică de circa 8.4 km
Lucrarea a fost contractată în data de 29 februarie 2012, iar durata de execuţie a lucrărilor a fost de şase luni şi a fost finalizată la termen. Valoarea contractată iniţial a fost de 3.837.800 de lei, însă valoarea finală a fost cu circa 30.000 de lei mai ieftină ajungând la 3.804.261 de lei.
Lungimea totală a reţelei electrice formată din două circuite electrice de 20 kV este de 8.375 m, din care 6.785 m în linie electrică subterană şi 1.590 de metri linie electrică aeriană. Pe linia electrică subterană au fost realizate 86 cămine de tragere amplasate în ampriza drumului DC 75, în timp ce pe linia electrică aeriană au fost montaţi 35 de stâlpi metalici zincaţi. Alimentarea cu energie electrică se face de la staţia de transformare 110/20kV Negreşti Oaş.

Proiect important pentru CJ
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a declarat că prin recepţia lucrărilor de la reţeaua de alimentare electrică a mai fost finalizată o etapă spre terminarea lucrărilor de la Luna Şes, lucru care dovedeşte că acest proiect este foarte important pentru Consiliul Judeţean. „De-al lungul timpului am avut şi probleme destul de însemnate dar am reuşit să le depăşim, iar faptul că azi (n.r. – ieri) recepţionăm lucrările la sistemul de alimentare cu energie electrică a staţiunii denotă faptul că acest proiect este foarte important pentru Consiliul Judeţean, pentru judeţul Satu Mare şi pentru Ţara Oaşului. Importantă va fi şi ziua în care vom aprinde aici primul bec. În scurt timp vor fi finalizate şi lucrările la drumul de acces, la instalaţia de telescaun şi la celelalte obiective şi pentru acestea avem şi sprijinul Guvernului şi sperăm că vom reuşi în acest an introducerea staţiunii Luna Şes în circuitul turistic de schi din ţară”, a mai spus Adrian Ştef, felicitând şi firma executantă pentru lucrările efectuate.

Un pas mare pentru finalizarea staţiunii
Primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, a sfirmat că Luna Şes este un proiect foarte important pentru Negreşti Oaş şi Ţara Oaşului, fiind o adevărată gură de oxigen pentru această zonă, un proiect care va crea şi locuri de muncă pentru locuitorii ei. „Este un moment foarte important. Azi facem un mare pas la Luna Şes prin finalizarea proiectului privind alimentarea cu energie electrică a staţiunii. Îi asigurăm pe cetăţeni că în scurt timp vor fi alimentate cu energie electrică toate obiectivele din cadrul staţiunii, iar cetăţenii îşi vor putea începe investiţiile Ne dorim ca în cel mai scurt timp posibil să fie finalizate şi restul lucrărilor”, a mai spus Aurelia Fedorca.
De altfel, conducerea Consiliului Judeţean şi a Primăriei oraşului Negreşti-Oaş au căzut de acord să investească în perioada următoare în construcţia unor staţii de transformare a energiei electrice, astfel încât toţi cetăţenii care au terenuri în zonă să se poată racorda la reţea. Totodată, autorităţile au stabilit să refacă reţeaua de electricitater de la staţia de transformare îăn oraşul Negreşti-Oaş până la cariera Cornet, astfel încât aceasta să poată face faţă necesarului de energie din staţiune.

Paşi repezi spre finalizarea lucrărilor
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a spus că este o realizare excepţională atât pentru Consiliul Judeţean cât şi pentru Consiliul Local Negreşti Oaş. „Sunt mulţumit că facem paşi mari spre finalizarea lucrărilor de la Luna Şes şi sunt bucuros că am realizat şi acest obiectiv. În scurt timp va fi funcţională şi instalaţia de telescaun, va fi făcută conexiunea staţiunii la reteaua de canalizare a oraşului Negreşti-Oaş, iar oamenii vor vedea că ne-am ţinut de cuvânt şi am realizat ceea ce ne-am propus. Circa 85% din totalitatea lucrărilor de la Luna Şes au fost efectuate şi până la sfârşitul acestui an se va vedea ce înseamnă staţiunea Luna Şes”, a spus Mircea Govor.
La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, a afirmat că a mai fost rezolvată încă o problemă importantă la Luna Şes, alimentarea cu energie electrică, iar următoarea etapă este punerea în funcţiune a instalaţiei de telescaun, racordarea la reţeaua de canalizare a oraşului Negreşti-Oaş. Reprezentantul firmei executante, SC Electromontaj SA Bucureşti, a declarat că deşi lucrarea a fost destul de dificilă, se bucură că a fost dusă la bun sfârşit şi a fost finalizată în termenul stabilit.

Se lucrează la instalaţia de telescaun
Autorităţile au urcat şi până la baza pârtiei, unde lucrările la instalaţia de telescaun sunt în plină desfăşurare. Detalii despre această instalaţie au fost date de către directorul executiv al ADI Luna Şes, Nicolae Bura, care a afirmat că staţia de pornire a instalaţiei este aproape finalizată şi au fost montaţi deja şase stâlpi de susţinere. Instalaţia de telescaun va acoperi toată pârtia de schi, în lungime de circa 2.400 de metri, iar sus, la baza superioară a pârtiei, se află în construcţie alte două clădiri. De asemenea, a fost finalizat un pod la pârtia de schi, lat de circa 60 de metri, peste un pârâu.