Ședință ATOP la Negrești-Oaș: Primarii reclamă defrișările ilegale din păduri și numărul insuficient de polițiști
Tăierile ilegale de lemne din păduri, înmulțirea furturilor și a numărului de persoane care apelează la mila pubică în numele unor așa-zise ONG-uri sunt principalele probleme dezbătute luni, 29 septembrie 2014, la Negrești-Oaș de membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică Satu Mare (ATOP).
La ședința care a avut loc la sediul Centrului de Afaceri Negrești-Oaș au participat primarul orașului gazdă, Aurelia Fedorca, șeful ATOP – Iosif Pinter, fostul deputat Gheorghe Ciocan – membru în ATOP, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, Florentin Vlad, șeful Jandarmeriei Satu Mare, Vasile Bocea, șeful Poliție Negrești – Oaș, Pop Gheorghe, șeful Grupului de Jandarmi Negrești-Oaș, Bogdan Macioca, șeful Ocolului Silvic Negrești –Oaș, Vasile Mărcuș, primari, viceprimari și șefi de post ai comunelor din Țara Oașului etc.
Pe ordinea de zi a ședinței au fost prevăzute trei puncte: relaționarea dintre primării, poliție și jandarmerie, raportul Inspectoratului Județean de Poliție privind ordinea și siguranța publică în zona instituțiilor, diverse.
Concret, primarii din zonă au reclamat insuficientul număr al polițiștilor și lipsa fondurilor pentru montarea de camere de supraveghere în mediul rural, ceea ce ar putea duce la o mai bună ținere sub control a fenomenului infracțional.
Problema tăierilor abuzive de lemne a fost adusă în discuție de primarul Aurelia Fedorca, care a arătat, încă odată, că defrișările necontrolate au repercusiuni și asupra calității apei în Negrești-Oaș. Aceasta a precizat că lărgirea competenței jandarmilor în această problemă ar putea duce la o ameliorare a fenomenului. Șeful IJP Satu Mare, Florentin Vlad, a precizat că fenomenul tăierilor ilegale de lemne va fi stârpit odată cu implementarea radarului pădurilor, proiect pilot care urmează să fie implementat la nivel național.
Edilii din Țara Oașului au mai reclamat înmulțirea cazurilor de presupuși lucrători ai unor ONG-uri care colectează bani în numele unor organizații care nu există.
În concluzie, reprezentanții primăriilor, ai poliției și jandarmeriei au ajuns la concluzia că există o colaborare bună între cele trei instituții, neajunsurile fiind o consecință a personalului insuficient din structurile de ordine publică.