Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Simpozion de Ziua Unirii Pricipatelor la Negreşti Oaş


Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, Societatea cultural patriotică „Avram Iancu”, filiala Negreşti Oaş, a organizat sâmbătă, în sala mare a primăriei din localitate, un simpozion istoric cu tema „Făurirea României Moderne”. La acest eveniment, care a început la ora 11.00, au fost prezenţi profesori şi elevi de la liceul I.G.Andron, liceul Teoretic precum şi elevi de la cele două şcoli gimnaziale. Dintre personalităţi amintim prezenţa directorului Muzeului în aer liber, Remus Vârnav, preoţi ai diferitelor culte, consilieri ai consiliului local şi directorii celor două licee.
După o rugăciune colectivă pentru ţară, profesorul de istorie Hotca Ovidiu a prezentat cele mai importante evenimente din ani 1858-1859, care au culminat Unirea Principatelor. De asemeena, Remus Vârnav a relatat întâmplări inedite despre legătura pe care o avea Ţara Oaşului cu românii din regat, în acea vreme. Sub măiestria caracteristică, moderatoarea întâlnirii, Virginia Paraschiv, eseist şi critic literar, a creat o deschidere la comunicare încât şi elevii au participat la discuţii.
În cea de a doua parte a reuniunii, Mihai Manea, prozator şi poet, laureat anul acesta la festivalul naţional de poezie „Mihai Eminescu”, şi-a prezentat cartea de poezii „Poeme Maramureşene”, care a fost foarte emoţionat deoarece în Ţara Oaşului şi-a început cariera medicală. Întâlnirea s-a încheiat cu „Hora Unirii” în care s-au prins toţi participanţii cu mic cu mare ca o întărire a unirii de acum 153 de ani.

Sari la conținut