Tinerii ortodocși din Tur lansează proiectul ”O lume mai bună în așteptare”
Azi 25 martie 2015 de sărbătoarea Bunei Vestiri când tuturor creștinilor li se aduce vestea bună a mântuirii, Asociația de tineri ai Parohiei Tur aduce “o veste bună pentru cei ce soarta le-a creat un drum mai anevoios al vieții”, cei de lîngă noi aflați în nevoi,cei ce nu cer dar așteaptă “o veste bună și pentru ei”,oameni ca noi dar de o altă condiție socială,economică sau profesională.
Acest proiect inițiat de tinerii ortodocși, membrii voluntari ai ,,Asociației pentru Sprijin si Dezvoltare Comunitară Țara Oașului” a Parohiei Ortodoxe Tur, are ca scop dezvoltarea unui sistem de ajutorare, un sistem de „autosalvare” a societății.
Desfășurarea acestui proiect constă în posibilitatea de a plăti unui magazin sau unei unități de alimentație publică un produs care să rămână în așteptare, până când o alta persoană, cu o situație materială precară va veni să ridice produsul aflat ”în asteptare” sau dacă nu va veni, i se va duce acasă de către voluntari.
Istoria acestui concept pornește de la un obicei devenit tradiție în zona Napoli-Italia, unde se spunea că dacă într-o dimineață ți se întampla un lucru bun, trebuia să dai bunatatea mai departe prin cumpărarea unei băuturi calde într-o unitate de deservire publică, iar pe parcursul zilei ceașca să fie cerută de o persoană care nu își permite o băutură caldă. Și pentru că orice lucru bun merită valorificat, am preluat această idee și am adaptat-o pentru mica noastră comunitate.
Pentru că ne aflăm sub egida ”Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii”, mânați de imbondul tematic al concursului național de miniproiecte ,,Maini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”, ne-am gândit că acest proiect adaptat nevoilor comunității noastre este un prilej de a ne ajuta aproapele.
Mottoul nostru este ,,Astept cu nerabdre sa ofer la cel ce n-are!” si întradevăr așa este și așa simțim.Dumnezeu ne-a lăsat saracii ca să ne mântuim prin ei, iar noi trebuie să fim nerăbdători să-i ajutăm iar săracii se vor mântui prin rabdare, prin asteptare. De aceea titlul proiectului incumbă acest aspect: ”O lume mai bună ÎN AȘTEPTARE”.
Imaginea de afiș a proiectului este „oglinda” proiectului nostru, fotografia este realizată de fotograful Remus Țiplea (un fotograf oșan membru al comunității noastre, cunoscut și dincolo de granițe, datorită talentului său fotografic) care a surprins în cadrul fotografiei un om bolnav cu dizabilități și de o condiție material foarte precară, arhicunoscut în comunitate sub apelativul de „Fefe”.
Considerăm că poza este plină de simbolistică si reprezentativă pentru acest proiect:
– omul cu dizabilități îi reprezintă cel mai bine pe cei aflați în nevoie, în lipsuri dar predispuși mântuirii, după cum însuși Mântuitorul Iisus Hristos o spune: ,,Fericiti cei săraci cu duhul, că acelora este Impăratia Cerurilor”.
– pozitia în care stă la masa goală sugereaza starea de asteptare, această așteptare care putem spune că este prezentă mereu în viața omului; asteptarea vieții veșnice.
– razele de lumină care intră pe fereastră în camera întunecată, simbolizează speranța,nădejdea care își face loc în întunericul păcatelor și a grijilor lumești care cuprind sufletul și să nu uitam de aceleași cuvinte a le lui Hristos care spun: ,,Eu sunt lumina lumii!”, lumina lucrarii faptelor bune a lui Dumnezeu care mângăie sufletul zbuciumat.
– patul care se află în fața mesei reprezintă moartea și trecerea omului în veșnicie.
Aș vrea să inchei această scurtă considerație și reflecție asupra temei și tematicii acestui proiect adaugând o proprie cugetare care sper să rămână în inimile tuturor celor care vor evalua,implementa sau participa la proiect : ,,Ceea ce faci pentru tine piere odată cu tine. Ceea ce faci pentru alții nu va pieri niciodata!” (material scris de tânăr-membru voluntar în organizație – Rusu Antuza)
Proiectul „ O lume mai bună ÎN AȘTEPTARE” se lansează azi 25 martie și se desfășoară în comunitatea locală a cartierului Tur al orașului Negrești Oaș și în orașul Negrești Oaș(școli și împrejurimile lor). La proiect participă 32 de tineri ai Asociației de tineri voluntari ai Parohiei Tur.
Se dorește extinderea proiectuluilui în întreg cuprinsul orașului Negrești Oaș și apoi a regiunii Oașului și de ce nu, chiar la nivel național.