Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Tradiții oșenești la sediul Ambasadei României din Paris. Delegație din Negrești–Oaș, prezență remarcabilă la “Sânziene-n horă românească”

O delegație a orașul Negrești-Oaș a participat, în perioada 2-3 iulie 2022, la evenimentele organizate în cadrul Ambasadei României din Franța cu ocazia celei de-a III-a ediție a proiectului cultural-artistic “Sânziene-n horă românească”, dedicat comunității românești din Franța și românilor de pretutindeni.

Orașul Negrești-Oaș a fost reprezentat la Paris de Floare Finta – Tezaur Uman viu, Floarea Hotca – Luminator al satului,  Maria Tripon – „ambasadoarea” muzicii populare din Țara Oașului, Ansamblul ”Oașul” al Casei Orășenești de Cultură Negrești-Oaș, angajați ai Muzeului Țării Oașului și ai Casei Orășenești de Cultură Negrești-Oaș, Istvanfi Geza  – meșter olar și Istvanfi Emma – decorator (angajați ai Muzeului Țării Oașului),  Anca Natalia Rusu – manager al Muzeului Țării Oașului, Fanea Ioan Constantin  – viceprimar Negrești-Oaș, Radu Vasile Rusu –  preot paroh – Parohia Tur, Mirela Bud –  meșteșugar podoabe populare și Remus Țiplea –  fotograf.

Invitații au fost primiți cu pâine și cu sare în acompaniamentul muzical asigurat de Maria Tripon și  soții Botiș. Alături de expoziția fotografică dedicată sărbătorii Iei și a Sânzienelor – ”Univers Oșenesc” – Remus Țiplea , au fost organizate si ateliere artizanale și meșteșugărești (Floare Finta – Tezaur Uman Viu, Floare Hotca -Luminătorul Satului, Istfanfi Emma Deorator – olărie, Maria Ciorbă – împletitoare de mirese și Bianca Sas – Creator costume tradiționale stilizate).

 

Într-un decor compus din lucrările meșterilor populari prezenți, manifestările au cuprins o șezătoare oșenească prezentată de Maria Tripon, un danț oșenesc, o paradă a costumelor populare românești, dar și un moment folcloric –  cântece și dansuri folclorice românești prezentate de formații din România, Ucraina și Paris-Franța. Evenimentul a fost încheiat cu discursuri ale oficialităților invitate cu referire la tradiție și identitate, sărbătorirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, dar și cu felicitarea Foarei Finta, cu ocazia zilei de naștere.

În mod obișnuit, românii care se stabilesc departe de țară adaugă înstrăinării și suferința pierderii tradițiilor de acasă, tradiții ce ancorau sufletește pe om într-o comuniune cu ceilalți, cu strămoșii. Prin programul artistic  organizat sâmbătă, 2 iulie, la Sediul Ambasadei României din Paris, evementul tradițional a acoperit o bună parte dintre nevoile spirituale ale românilor de pretutindeni. Desfășurat cu scopul de a promova valorile tradiționale românești în rândul românilor din străinătate, mai ales al tinerilor, prin schimburi de experiență, organizarea unor festivități, dezbateri pe teme legate de valorificarea și promovarea tradițiilor populare românești, proiectul a marcat atât Ziua Universală a Iei, cât și sărbătoarea Sânzienelor. 

Astfel, a fost stimulată implicării voluntare a tinerilor în activităţi recreativ-educative, cu promovarea şi valorizarea potenţialului individual şi de grup a acestora, precum şi însuşirea, unor alternative real-educative de petrecere a timpului liber. În cadrul activităților organizate a fost valorificat tezaurului muzical-folcloric autohton, dar au fost stabilite și cooperării optime între asociațiile culturale românești și instituțiile implicate în proiect, prin crearea unui spațiu veridic și argumentat al culturii autentice românești.

 

Proiectul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Certeze, prin reprezentantul Căminului Cultural Maria Moiș,  Primăria și Consiliul Local Negrești Oaș prin Casa de Cultură Negrești Oaș  și Facultatea de Litere din Baia Mare UTCN., CUNBM.

Parteneri / colaboratori: Ambasada României – Paris, Asociația A-DOR-Asociația Dansuri și Obiceiuri Tradiționale (Paris, 44 Rue Letellier 705015), Primăria și Consiliul Local Negrești Oaș prin Casa de Cultură Negrești Oaș, Facultatea de Litere Baia Mare, UTCN. , CUNBM, Primăria Borca /Neamț România, Asociația părinților-APOR Borca, Asociația Etnografică Dorul Oșenilor.

Sari la conținut