Urcatu’ oilor la munte în Țara Oașului – Sâmbra autentică care demonstrează că negreștenii își respectă tradițiile și le promovează – GALERIE FOTO
O mulțime de negreșteni, oșeni și invitații lor au participat marți, în a treia zi de Paște, la una dintre cele mai mari sărbători pastorale: Urcatu’ oilor la munte în Țara Oașului – Sâmbra oilor sau Alesul. Evenimentul aflat la a doua ediție a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș, prin Casa Orășenească de Cultură, împreună cu crescătorul de oi Ștefan Berinde – inițiatorul manifestării.
Gazdele evenimentului au fost primarul Aurelia Fedorca, directorul Casei de Cultură Anca Volsik și crescătorul de oi Șefan Berinde, printre invitați numărându-se ministrul Apărării Naționale – senatorul Gabriel Leș, deputatul Ioana Bran, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor – Florin Iura, prefectul Darius Filip, alături de primari din zonă, consilieri județeni și locali, directori de instituții, oameni de cultură.
Sărbătoarea a început de bună dimineaţă şi nu a fost sărit niciun pas din tradiţia pastorală. Începând cu ora 7.00 s-a făcut mulsul oilor în știmb, adică gazdele și socotarii şi-au muls oile unii altora pentru a nu exista nicio îndoială că au mai lăsat lapte în pulpa oilor și pentru a asigura corectitudinea mulsorii oficiale.
Între timp, oficialitățile și invitații au pornit în alai din centrul orașului Negrești-Oaș, pe jos și în căruțe, spre dealul Abrănești.
Aici, sărbătoarea a continuat cu mulsul oilor, măsurişul laptelui, folosindu-se unităţile de măsură specifice, şi toate însemnându-se pe răzvaş, apoi a urmat sfințirea păcurarilor și a oilor. Toate acestea în sunet de tulnic, cu performarea unor acte ritualice, pentru ca însâmbratul să fie de bun augur. După ce toate acestea au fost înfăptuite, a urmat masa tradiţională pe două rânduri, cu bucatele tradiționale aduse de sâmbrași, acompaniată de țâpurituri și de ceterași.
Punctul culminant al evenimentului l-a constituit sosirea delegației din Maramureș, cei alături de care negreștenii și oșenii au refăcut în 1 decembrie 2018 drumul Marii Uniri, și a delegației moților din Alba care i-au întâmpinat atunci în Cetatea Unirii.
”Demonstrăm astăzi din nou nu doar că ne respectăm tradițiile, ci și că ne iubim țara. Portul și obiceiurile străvechi pe care le-am reeditat azi conturează identitatea acestei zone și a acestei națiuni. Suntem legați peste munți și văi, cei din Oaș, din Maramureș și din Alba, de aceeași credință și de aceeași dragoste de neam și de țară. Avem obligația de a păstra tradițiile noastre oșenești și ne propunem să conservăm, să promovăm și să perpetuăm tradițiile și meșteșugul născut pe meleagurile noastre” – a declarat primarul Aurelia Fedorca.
Evenimentul s-a încheiat pe dealul Abrănești cu cântecele patriotice cântate de oșeni, maramureșeni și moți, în aplauzele invitaților prezenți.
Evenimentul a fost inițiat de crescătorul de ovine Berinde Ștefan, cunoscut în zonă sub numele de Ștefanu Bodii, și a fost organizat de acesta în colaborare cu Primăria și Consiliul local Negrești-Oaș, prin Casa Orășenească de Cultură.
Negrești-Oaș,
30 aprilie 2019