Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Negrești-Oaș

Am sărbătorit alături de elevii și cadrele didactice negreștene nașterea marelui poet național. Talentații nostri elevi de la instituțiile de învățământ din oraș ne-au adus frumosul romantic al lui Eminescu, în suflete și în auz, au dat glas și viață poeziilor pe care le-au recitat și ne-au mișcat prin muzicalitatea doinelor pe care le-au orchestrat.

Sunt, azi, 170 de ani de la nașterea domnului Eminescu, poetul nostru nepereche. Mihai Eminescu a lăsat posterităţii o creaţie literară impresionantă, mergând de la poezie la traduceri din limbi străine, de la piese de teatru la încercări beletristice.
A aparținut unui romantism literar târziu, înfluențat de marile sisteme de gândire ale romantismului, cât și de cele filozofice în care și-a trăit viața.
Marele poet, în calitatea sa de dramaturg, poet, jurnalist, prozator este până în prezent cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Nu puteam trece peste acestă zi fără un program dedicat celui care a fost Luceafărul poeziei românești.
Programul evenimentelor de azi:

Orele 8:00-16:00
– Expoziție de carte din operele lui Mihai Eminescu – la Biblioteca Orășenească.
– Dezbatere școlară: Poetul nepereche – la Biblioteca Orășenească, cu participarea elevilor de la Liceul Teoretic, coordonatori prof. Eva Corpaș şi Anca Hârţa
– Proiecție film documentar: Eminescu, Veronica, Creangă.

Orele 09:00 – 16:00
– Expoziţia „Versus, dar împreună”- la Muzeul Ţării Oaşului, Galeriile de artă „Dr. Mihai Pop” (intrarea gratuită).

Le mulțumin elevilor și cadrelor didactice care ne-au prezentat un minunat program artistic și care ne sunt parteneri de nădejde:

1. Liceul tehnologic I.G.Andron a prezentat montajul: Temei şi dăruire în cultura română, coordonator prof. Roșu Georgeta

2. Școala Gimnazială Nr.1-Varna Răzvan, cls. a II-a A – La steaua, Dărăban Cristian, cls. a II-a A – fragment din poezia Luceafărul, Solomeş Andreea, cls. VIII-a B, continuarea Luceafărul, Stan Isabela cls. VIII- a – Rugăciune, coordonator prof. Goje Camelia. Prezentarea powerpoint Existenţa prin cultură

3.Școala Gimnazială Nr. 3 – Montaj literar- S-a născut un Luceafăr, coordonatori: prof. Veber Lăcrimioara şi prof. Opriş Claudia.

4. Liceul Teoretic: eleva Covaci Georgiana- Cugetările sărmanului Dionis, elevul Gherţan Călin – O rămâi, Cântece: Fişă personală şi Numai tu.
Coordonatori: prof. Hârța Anca, Grigorean Marin.

După terminarea recitalului, toți cei prezenți au mers la bustul poetului pentru a-l omagia prin depunerea de jerbe și flori.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Orașului Negrești-Oaș prin Casa Orășenească de Cultură, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică în parteneriat cu Instituțiile de Învățământ din oraș.

 

Sari la conținut