Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Elevii Liceului Teoretic au celebrat sărbătoarea Francofoniei – GALERIE FOTO

sARBATOAREA fRANCOFOIEI 1Elevii Liceului Teoretic din Negrești-Oaș au celebrat vineri, 18 martie 2016, sărbătoarea Francofoniei, alături de elevii Școlii Gimnaziale nr. 1, printr-o frumoasă manifestare organizată în parcul din fața Catedralei Ortodoxe.

Evenimentul a fost organizat sub coordonarea profesoarei de limba franceză Cristina Durau și a profesoarei de religie Angela Hoban.

Școlile participante au amenajat standuri cu lucrări având ca tematică francofonia, realizate de elevi. Expozițiile au fost vizitate atât de elevii celor două instituții de învățământ, cât și de cetățenii orașului Negrești-Oaș.

În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul primarul Aurelia Fedorca, directorul Liceului Teoretic, prof. Viorel Bud, și coordonatoarea activității, prof. de limba franceză Cristina Durău.

Aurelia Fedorca și-a manifestat bucuria de a fi în mijlocul tinerilor negreșteni în această frumoasă zi de primăvară, cu ocazia sărbătorii francofoniei, felicitându-i pentru interesul acordat limbii franceze și evidențiind faptul că „franceza, ca și engleza, nu mai trebuie considerate limbi străine, ci căi de comunicare folosite în marea familie a Uniunii Europene, din care facem parte și noi”. Dna primar a asigurat că va fi întotdeauna alături de copiii și tinerii care învață în școlile negreștene și i-a felicitat pentru inițiativele lor. De asemenea, și-a anunțat prezența la acțiunea de plantare de copaci organizată la Luna Șes în 19 martie, invitând audiența să se implice în activitatea respectivă, alături de Ocolul silvic Negrești-Oaș.

Directorul Liceului Teoretic, prof. Viorel Bud, a mulțumit colectivului de profesori al liceului pentru implicare și pentru dedicarea față de profesie, felicitându-i atât pe profesori cât și pe elevi pentru rezultatele remarcabile obținute atât la concursurile și olimpiadele școlare și extrașcolare, cât și la examenele naționale. De asemenea, a anunțat că din partea Liceului Teoretic va participa la acțiunea „Hai cu noi sa plantăm copaci la Luna Șes” echipajul de cercetași „Costobocii Oșeni”, coordonați de liderii Ghișe Vlad și Bura Viorel, alături de alți elevi și cadre didactice.

Prof. Cristina Durău, secretar general al Asociației Române a Profesorilor de Franceză (ARPF) și președinta filialei județului Satu Mare a aceleiași asociații, a vorbit despre semnificația francofoniei, amintind de asemenea faptul că Liceul Teoretic are deja o tradiție în ceea ce privește interesul manifestat pentru limba franceză și activitățile cu caracter francofon. Dna profesoară i-a felicitat pe elevii care au dus numele Liceului Teoretic și al orașului Negrești-Oaș la cele mai înalte niveluri ale concursurilor și manifestărilor francofone, la nivel național și internațional, încurajându-i și pe elevii clasei a V-a să se alăture colegilor lor mai mari. De asemenea, a lansat invitația la cea de-a VII-a ediție a festivalului Chants, sons sur scène care va avea loc în 22 aprilie la Casa de cultură din Satu Mare.

Liceul Teoretic Negrești-Oaș se mândrește cu rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile de limba franceză, obținând în fiecare an premii importante cu elevii participanți.

Elevele Torz Loredana (clasa a XI-a filologie) și Paul Andreea (clasa a X-a matematică-informatică), coordonate de prof. Cristina Durău, vor participa anul acesta pentru a patra oară consecutiv la Olimpiada națională de limba franceză. Cele două eleve au obținut mai multe premii speciale la etapa națională în anii trecuți și sperăm să vină acasă cu rezultate frumoase și în acest an.

De asemenea, Liceul Teoretic se mândrește cu performanțele elevei Sas Lidia (clasa a VIII-a) care anul trecut a făcut și ea parte din lotul calificat pentru Olimpiada națională de limba franceză, a obținut locul I la concursul interjudețean Micul francofil și premiul I la festivalul de muzică franceză Chants, sons sur scène, reprezentând județul Satu Mare la etapa națională la categoria 13-15 ani.

Eleva Negrea Georgiana, câștigătoare a două premii consecutive la concursul internațional de creație literară Le printemps de l’écriture, a impresionat juriul francez cu talentul său, anul acesta fiind câștigătoare a unei excursii în Franța, iar eleva Big Diana Monica a obținut acum doi ani premiul al III-lea la secțiunea poezie în cadrul concursului național Dis-moi dix mots… organizat de ARPF București în colaborare cu Organizația Internațională a Francofoniei.

De asemenea, s-au remarcat prin rezultatele obținute la olimpiadele și concursurile de limba franceză elevii: Torz Cristian (clasa a VII-a), Anton Flavia (clasa a VIII-a), Ciarnău Cristina, Lohan Mihai, Homorozan Teodora, Omer Cezar, Moiș Vlăduț, Dan Teodora (clasa a IX-a) Isac Mihaela, Moiș Casian, Ciocan Julia, Mașniță Giulia, Mecleș Oana (clasa a X-a), Jula Diana, Feher Alina, Gherțan Oana (clasa a XI-a), Ciocan Dennis, Cicio Denis (clasa a XII-a).

Elevii Liceului Teoretic au promovat examenul de DELF, echivalându-și competența lingvistică la bacalaureat
După cum știm, CN „Dna. Stanca” din Satu Mare găzduiește de câțiva ani sesiunea delocalizată a examenului de DELF școlar din luna februarie.
Diploma de DELF este un certificat internațional ce se obține în urma unui examen relativ asemănător examenului de competență lingvistică din cadrul bacalaureatului. DELF-ul este recunoscut la nivel internațional și este valabil pe viață, spre deosebire de arte certificate lingvistice care trebuie reînnoite periodic.

Competențele de limba franceză sunt evaluate crescător, conform nivelurilor indicate de Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi (A1, A2, B1, B2, C1, C2). Nivelul minim admis pentru echivalarea competenței lingvistice de limbă modernă la bacalaureat este B1.

Dintre elevii Liceului Teoretic care au obținut certificatul de DELF, sub coordonarea prof. Cristina Durău, îi amintim pe: Anichitoaie Suraj, Popescu Adrian, Dregan Mariana, Fanea Romina, Roszi Gabriela, Molnar Aniela, Moiș Mariana, Paul Andreea, Torz Loredana.

Echivalarea competenței lingvistice la bacalaureat nu este obligatorie. O parte dintre elevii care au obținut certificatul de DELF au susținut și examenul de limba engleză la bacalaureat.