Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

GAL Țara Oașului, întâlnire de lucru la Negrești-Oaș pentru elaborarea noii Strategii de dezvoltare a Țării Oașului

GAL Tara Oasului La Negrești-Oaș a avut loc vineri, 5 februarie, o întâlnire de lucru a Grupului de Acțiune Locală (GAL) Țara Oașului cu scopul de a elabora Strategia de Dezvoltare Locală a microregiunii Țara Oașului și de a dezbate perspectivele de finanțare în noua alocare financiară 2014-2020. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Sprijin pregătitor pentru elaborarea strategiei de dezvoltare locală a microregiunii Țara Oașului”, proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014-2020), Măsura 19 – dezvoltare locală LEADER.
Întâlnirea de lucru a avut loc la sediul Primăriei Negrești-Oaș, iar la aceasta au participat primarii localităților din Țara Oașului, ONG-uri partenere din Negrești-Oaș, dar și cetățeni interesați să atragă fonduri europene pentru înființarea unei afaceri.

Directorul executiv al GAL Țara Oașului, Maria Turtureanu, a prezentat noile direcții de finanțare prin programul LEADER, dar și exemple concrete de proiecte care s-au implementat cu succes în anii trecuți.

Prioritățile de dezvoltare rurală în programarea 2014-2020 sunt următoarele:
– Procesarea produselor locale: bucătărie tradițională, băuturi tradiționale
– Dezvoltarea turismului: activități de agrement, alte tipuri de turism rural
– Conservarea tradițiilor și meșteșugurilor locale: Tâmplărie, olărit, țesut, fierărie etc, Port, joc și cântec popular oșănesc.
– Formele asociative: cooperative, grupuri operaționale, grupuri; de producători
– Infrastructuri sociale: centre de zi pentru copii, tineri și vărstnici; centre multifuncționale
– Scheme de calitate: dezvoltarea mărcilor locale
– Infrastructura de bandă largă și IT&C;
– Integrarea romilor: conservarea culturii acestora

Toți participanții au fost îndemnați să vină cu propuneri de proiecte care vor fi cuprinse în strategia de dezvoltare a Țării Oașului.
Proiectul vizează creșterea capacității de colaborare la nivel teritorial în scopul elaborării strategiei de dezvoltare locală. În acest sens se vor desfășura în principal activități de informare și animare ateritoriului, de promovare a parteneriatului și masurii LEADER în rândul comunităților locale, activități de consultare și de lucru în cadrul unor grupuri organizate din principalii actori locali în vederea elaborării strategiei.

Întâlnirea de la Negrești-Oaș face parte dintr-o serie de 13 întâlniri publice de informare, câte o întâlnire în fiecare localitate din Țara Oașului, în urma cărora va fi elaborată Strategiei de Dezvoltare Locală 2014-2020. În cadrul aceluiași proiect vor fi înființate 4 grupuri de lucru (7 persoane/grupul de lucru, vor avea loc un număr de 3 consultări cu partenerii în 3 faze diferite a elaborării strategiei de dezvoltare locală (cu participarea celor 42 de membri GAL) și implementarea celei de-a doua Strategii de Dezvoltare Locală a microregiunii Țara Oașului.

Perioada de implementare este de trei luni, începând cu 30 decembrie 2015 până în 28 martie 2016.

Din 2011 și până în decembrie 2015, GAL Țara Oașului a implementat prima Strategie de Dezvoltare și a finanțat un număr de 55 de proiecte.