Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Medici încântaţi de Ţara Oaşului

Programul ştiinţific al celei de-a patra ediţii a Zilelor Medicale ale Ţării Oaşului s-a încheiat sâmbătă, la amiază, când în cadru oficial au fost prezentate concluziile, după care invitaţii au participat la un program social-turistic, având ocazia să cunoască împrejurimile, obiceiurile şi tradiţiile oşenilor.

În finalul simpozionului, medicul Simona Rednic a prezentat o concluzie a dezbaterilor din cele două zile în care au fost prezentate lucrări ştiinţifice pe tema “Actualităţi în bolile reumatismale şi de colagen”.
“Reumatologia are foarte multe implicaţii dincolo de afectarea articulară pură. Există manifestări articulare în multe alte boli şi, practic, acest simpozion a dovedit această relaţie complexă, în sensul că există boli multiple cu manifestări articulare aşa cum în bolile reumatismale există afectări extra-articulare de tip cardiac, pneumologic, renal. Faptul că s-au întâlnit aici mai mulţi specialişti, în primul rând internişti dar şi specialişti din alte ramuri medicale şi au abordat tema bolilor reumatismale a fost un aspect pozitiv”, a declarat Simona Rednic, mulţumindu-le gazdelor pentru invitaţie.

Primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, le-a adresat oaspeţilor invitaţia de a reveni în Ţara Oaşului atât la manifestările medicale de anul viitor, cât şi cu alte ocazii. “Mă bucur că seminarul s-a desfăşurat în condiţii bune, optime. Sper că temele dezbătute aici au fost eficiente şi vom simţi cu toţii acest lucru mai târziu prin tratamente medicale de calitate. Sper că am fost gazde bune aici şi că veţi mai veni la noi”, a declarat primarul Negreştiului, invitându-i pe toţi cei prezenţi să participe la programul social-turistic de sâmbătă şi duminică, să cunoască Ţara Oaşului şi să devină apoi ambasadorii acestei zone.

În cuvântul său, medicul Niculae Rednic, maramureşean la origine, a declarat că vine întotdeauna cu plăcere în Ţara Oaşului. “Vin întotdeauna cu plăcere în Ţara Oaşului. Vin în primul rând pentru Vasile Negrean (principalul organizator al evenimentului), pentru că ştiu să deosebesc un om care face ceva de un om care doar vorbeşte, ştiu cât de greu este să faci o manifestare de acest gen aici şi apreciez acest lucru. Vin pentru oamenii din Negreşti, pentru că îmi fac tot mai mulţi prieteni aici, sunt un martor al vieţii politice din Negreşti şi încep să am prieteni printre ei. Vin pentru Ţara Oaşului, eu sunt din Maramureş, noi oşenii şi moroşenii ne ţinem cumva neamuri. Vin în Ţara Oaşului ca şi cum aş veni la neamurile mele mai aprige şi mai bogate”, a declarat medicul Niculae Rednic, care a reuşit să destindă atmosfera. În final, dr. Vasile Negrean, principalul organizator al evenimentului, a înmânat coşuri cu flori femeilor – medic prezente, dar şi primarului Aurelia Fedorca.

Încântaţi de locurile vizitate
După încheierea lucrărilor, oaspeţii au fost invitaţi să se destindă la Luna Şes, unde au luat masa la pensiunea Boda Oşanu, au cutreierat munţii şi au vizitat investiţia de la Luna Şes, unde sâmbătă s-a lucrat toată ziua. Duminică, oaspeţii au făcut un circuit turistic prin Ţara Oaşului, începând cu Muzeul în aer liber din Negreşti-Oaş, unde directorul Muzeului Etnografic al Ţării Oaşului, Remus Vârnav, le-a prezentat exponatele şi semnificaţia acestora. Medicii s-au declarat încântaţi de ceea ce au văzut, unii precizând că, deşi nu sunt pentru prima dată în Oaş, admiră de fiecare dată modul în care oşenii îşi conservă tradiţiile şi cultura. După ce şi-au luat doza de lecţii de istorie în muzeu, invitaţii s-au deplasat spre zona tradiţională a Oaşului, la Cămârzana, unde au vizitat biserica şi pălinciile tradiţionale din zonă, dar şi la Turţ şi Gherţa Mare. Invitaţii au admirat atât tradiţiile, cât şi casele somptuoase şi moderne pe care şi le-au construit oşenii în ultimii ani.