Ţara Oaşului – centrul naţional al medicinei pentru trei zile
La Complexul Turistic Valea Măriei de lângă Negreşti-Oaş au început azi lucrările celei de a IV-a ediţii a Zilelor Medicale ale Ţării Oaşului. Deschiderea oficială a simpozionului organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Clinica Medicală IV, Spitalul Clinic CF Cluj Napoca, Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, Casa de Cultură Negreşti-Oaş, Spitalul Orăşenesc Negreşti-Oaş, cu sprijinul Prefecturii Satu Mare, a Consiliului Judeţean, a Colegiului Medicilor Satu Mare şi a Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare a avut loc în prezenţa primarului Aurelia Fedorca, a prefectului judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a vicepreşedintelui Csehi Arpad, a viceprimarului municipiului Satu Mare, Radu Roca, a directorului Direcţiei de Sănătate Publică, Dorina Dragoş Guran, a fostului primar al oraşului Negreşti Oaş, actualmente consilier judeţean, Nicolae Bura, primarul comunei Racşa, Toma Betea, alţi invitaţi. Dintre personalităţile medicale marcante prezente îi amintim pe şeful Departamentului de Reumatologie din cadrul UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, dr. Simona Rednic, care este şi preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, dr. Monica Lencu, şeful Clinicii medicale III, dr. Marcel Tanţău, dr. Cristian Lup, conferenţiar dr. Dorel Sâmpelean, dr. Maria Sas, precum şi cadre medicale din Ucraina. Nu poate fi omis nici dr. Vasile Negrean, originar din Negreşti Oaş, cetăţean de onoare al acestui oraş, fără implicarea căruia această manifestare nu ar fi avut loc.
Un reper pentru medicina românească
Cuvântul de deschidere i-a aparţinut conferenţiarului dr. Vasile Negrean, după care primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, a spus că este o onoare pentru negreşteni că acest mare eveniment are loc în Ţara Oaşului. Aceasta le-a urat bun venit tuturor oaspeţilor prezenţi la deschiderea lucrărilor simpozionului, atât oficialităţilor locale şi judeţene cât şi cadrelor medicale din România şi din Ucraina. „Îmi doresc să fie un simpozion fructuos şi sper ca printre prezentarea lucrărilor să aveţi timp să vizitaţi şi obiectivele turistice din Ţara Oaşului”, a spus primarul Aurelia Fedorca.
Prefectul Eugeniu Avram a declarat că, prin organizarea acestor manifestări, Ţara Oaşului devine un reper pentru medicina românească. „Sunt convins că lucrările care vor fi prezentate şi dezbătute aici vor veni în sprijinul pacienţilor. De asemenea, vă propun să îmbinaţi utilul cu plăcutul şi să vizitaţi şi aceste meleaguri frumoase unde sunteţi bine primiţi”, a mai spus prefectul.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a spus că este onorat că a fost invitat să participe la acest eveniment şi a adăugat că pentru Consiliul Judeţean medicina sătmăreană este foarte importantă, amintind de investiţiile făcute în ultima perioadă la Spitalul Judeţean, la Spitalul Orăşenesc Negreşti-Oaş şi la alte unităţi medicale din judeţ. „Pe lângă vorbe, noi am demonstrat că putem face şi fapte. Pentru Consiliul Judeţean este foarte important să facem investiţii în structura medicală de specialitate şi acest lucru a fost ca o provocare pentru noi”, a mai spus Adrian Ştef, nu înainte de a-i invita pe oaspeţi să viziteze Luna Şes şi alte obiective turistice din zonă.
Viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, a transmis salutul primarului Dorel Coica, medic de profesie, care din motive obiective nu a putut fi prezent la manifestare, i-a felicitat pe organizatori şi le-a urat succes pe durata simpozionului.
Moment de reculegere în memoria dr. Mihai Pop
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare, Dorina Dragoş Guran, a mulţumit organizatorilor pentru invitaţie, adăugând faptul că tematica din acest an a Zilelor Medicale ale Ţării Oaşului este deosebit de importantă şi de actuală ţinând cont de incidenţa acestor boli. Apoi a propus să se ţină un moment de reculegere în memoria fostului director al Spitalului Orăşenesc Negreşti Oaş, Mihai Pop, lucru care s-a şi întâmplat.
Fostul primar al oraşului Negreşti-Oaş, Nicolae Bura, a declarat că este emoţionat la această a IV- ediţie a Zilelor Medicale ale Ţării Oaşului, manifestare care a putut fi organizată datorită implicării dr. Vasile Negrean. „Participarea la ediţia din acest an este mai numeroasă faţă de ediţiile trecute, ceea ce înseamnă că tematica propusă este foarte importantă”, a încheiat Nicolae Bura, care a urat succes lucrărilor şi i-a invitat pe participanţi să viziteze zona.
Ţara Oaşului – o ţară cu personalitate
După cuvântările autorităţilor locale şi judeţene, au urmat cele ale medicilor specialişti. Astfel, dr. Simona Rednic a spus că oşenii îşi numes zona „ţară” fiind mândri de ea, adăugând că Ţara Oaşului este o ţară cu personalitate. Dr. Monica Lencu a precizat că Zilele Medicale ale Ţării Oaşului ar trebui trecute într-un calendar naţional pentru ca medicii să ştie de el şi să vină în număr mai mare, precizând că este un simpozion din suflet pentru suflete organizat de dr. Vasile Negrean. De asemenea, Marcel Tanţău a apreciat aceste simpozioane pentru că prin intermediul lor mesajul medical ajunge mai uşor la cadrele medicale, iar dr. Viorel Nagy a transmis salutul Colegiului Medicilor Satu Mare.
Trei zile de simpozion
Deschiderea oficială a fost urmată de expunerile primelor lucrări de specialitate. Astfel, în cadrul primei zile au fost dezbate subiecte pe marginea “Diagnosticului bolilor reumatismale”, moderatori fiind profesor dr. Monica Lencu şi dr. Vasile Naghi. În cursul zilei de sâmbătă vor fi dezbătute noutăţi despre tratamentul bolilor reumatismale, discuţiile fiind moderate de către profesor dr. Simona Rednic, dr. Cristian Lup şi conferenţiar dr. Dorel Sâmpelean. Ultima zi a simpozionului, duminică, este alocată “Bolilor reumatismale şi afectarea digestivă, cardiacă şi renală”, şi îi va avea ca moderatori pe conferenţiar dr. Niculae Rednic, dr. Maria Sas şi conferenţiar dr. Marcel Tanţău.
Pe lângă participarea la lucrările simpozionului, oaspeţii vor vizita obiectivele turistice din Negreşti-Oaş, vor face o excursie la Săpânţa şi la Mănăstirea Bixad, vor lua masa în aer liber la Boda Oşanu (la poalele Munţilor Oaş) şi se vor plimba pe Muntele Pietroasa, iar la plecare vor vizita Centrul de ceramică din Vama, vor ajunge la Cămârzana, unde vor vizita biserica şi pălinciile tradiţionale din zonă, dar şi Turţul şi Gherţa Mare.