Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Orașul Negrești-Oaș la Târgul Producătorilor și Meșteșugarilor din Țara Oașului – GALERIE FOTO

În localitatea Turț, în parcul central al comunei, a avut loc sâmbătă, 14 octombrie, Târgul Producătorilor și Meșteșugarilor din Țara Oașului, organizat de GAL Țara Oașului .

Cu această ocazie, organizatorii au pus la dispoziția fiecărei primării un stand prin intermediul căruia fiecare meșteșugar și producător și-a expus în mod gratuit produsele specifice alături de produsele gastronomice tradiționale.

Orașul Negrești-Oaș a fost reprezentat de Geza și Emma Istvanfi – artizani ceramică, Maria Finta – meșteșugar și Dorina Mercea – producător lavandă.

De asemenea, participanții la târg au avut ocazia de a degusta cozonaci și plăcinte tradiționale, pâine de mălai și pâine de grâu cu magiun, și, în mod firesc, un păhărel de pălincă, băutura tradițională din Țara Oașului.

Târgul a reunit atât locuitori ai microregiunii cât și turiști, manifestarea îmbinând tradiția artei populare a meșteșugului cu cea a portului și a cântecului popular, o punte de legătură între meșterii populari și micii producători, dar și o piață de desfacere pentru produsele expuse.

Conferința de lansare ”Fonduri europene prin programul LEADER în Țara Oașului”

Înainte de târg, la Gherța Mare, a avut loc conferința de lansare ”Fonduri europene prin programul LEADER în Țara Oașului”. Aceasta a avut ca scop informarea participanților cu privire la oportunitățile de finanțare prin Grupul de Acțiune Locală Țara Oașului, precum și promovarea produselor, tradițiilor și meșteșugurilor din microregiunea Țara Oașului.

Evenimentul a fost structurat pe două părți, și anume conferința, care a fost organizată la căminul cultural din Gherța Mică, și târgul producătorilor și al meșteșugarilor, care a avut loc în parcul central din Turț.

Conferința a debutat cu prezentarea invitaților de către directorul executiv GAL Țara Oașului, doamna Maria Turtureanu, printre care menționăm reprezentantul Ministerului Turismului în teritoriu, doamna Maricica Lupșe, reprezentantul Agenției Zonei Montane, subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Locale, domnul Lazăr Latu, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, domnul Corneliu Gabriel Mihali, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, domnul Ioan Rus, vicepreședintele Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală, doamna Rodica Lazariciu, directorul executiv adjunct al APIA Satu Mare, domnul Nicolae Lazin, directorul executiv al Cooperative Agricole Someș-Arieș, domnul Călin Fărgaciu, președintele Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice Satu Mare, domnul Ioan Pop, și președintele Asociației GAL Țara Oașului, domnul Ioan Ciupac.

Conferința a continuat prin prezentarea măsurilor Asociației GAL Țara Oașului, măsuri care încurajează dezvoltarea locală și sunt menite să reducă exodul populației de la sate, prin încurajarea tinerilor, în special, să acceseze fondurile care le sunt puse la dispoziție. De asemenea, doamna Turtureanu a precizat că, la momentul actual, sunt în implementare 12 proiecte în microregiunea Țara Oașului, fiind cea mai activă microregiune în accesare de fonduri europene prin programele LEADER.

În continuare, s-au prezentat exemplele de bune practici în domenii care pot fi finanțate prin programul Leader, și anume pomicultură, creșterea vacilor de carne Angus, produse ecologice, produse montane, turism, precum și posibilitatea de a dezvolta afaceri prin forme asociative de genul cooperativelor.

Director Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaș
Arabela Bu