Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Primăria Negrești-Oaș demarează activitățile în cadrul proiectului „Renovarea energetică a blocurilor de locuințe din Orașul Negrești-Oaș Lot 3

Primăria orașului Negrești-Oaș demareaza activitățile în cadrul proiectului „Renovarea energetică a blocurilor de locuințe din Orașul Negrești-Oaș Lot 3”, cod proiect C5-A3.1-287, finanțat din fonduri europene prin PNRR, în cadrul căruia vor fi renovate energetic încă 10 blocuri din oraș.  Proiectul este finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României și din fonduri naționale, apel gestionat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.  

Lotul 3 cuprinde toate blocurile nereabilitate din cartierul Aleea Trandafirilor (blocurile 10-18), cel mai central cartier al orașului, dar și blocul 1 de pe strada Livezilor și blocurile 37 și 28 de pe strada Victoriei, strada principală din oraș.

Primarul Aurelia Fedorca a declarat în cadrul conferinței de lansare a proiectului, la care au participat membri ai asociațiilor de proprietari, reprezentanți ai societății civile și ai mass media că proiectul va contribui nu doar la îmbunătățirea confortului locatarilor, ci și la revigorarea aspectului estetic al orașului Negrești-Oaș.

”Este o acțiune concretă în direcția modernizării și sustenabilității, un pas esențial în eforturile noastre de a face orașul nostru un loc mai plăcut și mai prietenos pentru toți negreștenii. Prin aceste lucrări de eficientizare și reabilitare, ne propunem să modernizăm infrastructura locativă din oraș, să creștem eficiența energetică a blocurilor și să contribuim la protejarea mediului înconjurător”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.

Cu o investiție totală de 15.042.287,70 lei pentru acest lot, lucrările vor include, printre altele: reabilitarea termică a pereților exteriori și înlocuirea tâmplăriei cu profil PVC eficient energetic, închiderea balcoanelor, termo-hidroizolarea acoperișurilor tip terasă sau acoperiș, instalarea panourilor fotovoltaice pentru o energie mai curate, îmbunătățirea iluminatului în spațiile comune cu tehnologie LED și reparații ale instalațiilor electrice, reabilitarea beciurilor.

Blocurile care vor intra în renovare energetică prin acest proiect sunt următoarele:

– componenta 1: bl 10, str. Aleea Trandafirilor;

– componenta 2: bl 11, str. Aleea Trandafirilor;

– componenta 3: bl 12, str. Aleea Trandafirilor;

– componenta 4: bl 14, str. Aleea Trandafirilor;

– componenta 5: bl 15, str. Aleea Trandafirilor;

– componenta 6: bl 17, str. Aleea Trandafirilor;

– componenta 7: bl 18, str. Aleea Trandafirilor;

– componenta 8: bl 1, str. Livezilor;

– componenta 9: bl 37, str. Victoriei;

– componenta 10: bl 28, str. Victoriei;

Obiectivul proiectului este creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidențiale multifamiliale din localitatea Negrești-Oaș, iar obiectivul specific: renovarea energetică moderată a 10 clădiri rezidențiale multifamiliale, pentru reducerea consumului de energie cu cel puțin 50% în comparație cu consumul anual de energie pentru încălzire anterior renovării, scăderea consumului anual de energie primară şi utilizarea de surse de energie regenerabilă, respectiv scăderea indicelui de emisii echivalente C02.

Proiectul  este parte a unei inițiative mai ample, toate blocurile din oraș urmând să fie reabilitate.  În anii trecuți au fost reabilitate 20 de blocuri din oraș, în cadrul proiectelor care au cuprins Lot 1 ( recepționat în 2023) și Lot 2 (recepție prevăzută în 2024), din fonduri europene prin POR 2014-2020.  Prin lotul 3 vor fi reabilitate 10 blocuri, iar prin Lotul 4 (Blocul 8/20, str. Victoriei; Blocul 9/20, str. Victoriei; Blocul 10/20, str Victoriei; Blocul 19, str. Victoriei; Blocul 20, str. Victoriei; Blocul 21, str. Victoriei; Blocul 32, str. Victoriei ; Blocul 38, str. Victoriei; Blocul 39, str. Victoriei; Blocul 40, str. Victoriei)  tot prin finanțare PNRR – alte 10 blocuri.

”În paralel cu Lotul 3, ne pregătim să lansăm în perioada următoare, proiectul pentru reabilitare Lot 4, care cuprinde alte 10 blocuri, finanțat tot prin PNRR. De asemenea, Primăria Negrești-Oaș a pregătit 3 noi proiecte, pentru reabilitarea ultimelor blocuri  – 22 de blocuri cuprinse în LOT 5, Lot 6 și Lot 7, pe care le va depune pentru finanțare prin Programul Regional Nord Vest”, a precizat primarul Aurelia Fedorca, care a mai manționat că aceste proiecte nu ar fi posibile fără susținerea și colaborarea strânsă a comunității.

Proiectul presupune realizarea unor lucrări de reabilitare termică pentru creşterea eficienţei energetice. Prin implementarea acestui proiect, se vor aduce beneficii semnificative atât din punct de vedere al economisirii energiei care are un impact financiar semnificativ asupra proprietarilor, cât și din punct de vedere al protecției mediului, prin utilizarea resurselor naturale pentru producerea energiei.

Conferinta de lansare a proiectului a avut loc in 13.03.2024

 

Sari la conținut