S-a deschis Târgul Mărţişorului tradiţional – Galerie foto
În organizarea Primăriei şi a Consiliului Local Negreşti-Oaş, prin Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş, în colaborare cu instituţiile de învăţământ din oraş, azi s-a deschis prima ediţie a Târgului Mărţişorului Tradiţional. La eveniment au participat primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură, Natalia Lazăr, consilieri locali, cadre didactice, elevi şi părinţi. În cadrul târgului, care va fi deschis până în data de 1 martie, au fost expuse peste 2.000 de mărţişoare confecţionate de elevii negreşteni.
Târgul Mărţişorului Tradiţional a fost organizat în parcul de vizavi de Primăria Negreşti Oaş. Au expus mărţişoare preşcolarii de la Grădiniţa cu program Prelungit nr. 1, îndrumaţi de directorul Delia Gavra, cei de la Grădiniţa cu program Prelungit nr.7, coordonaţi de directorul Rodica Dănuţ, precum şi elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 1, director Octavian Obşitoş, responsabil fiind profesoara Mirela Keszler, de la Şcoala Gimnazială nr. 3, director Anca Rusu, responsabil Mariana Achim, precum şi cei de la Liceul Teoretic, director Viorel Bud, responsabil Mariana Vasile, şi de la Liceul „Ioniţă G. Andron”, director Eugen Ardelean, responsabil Marin Grigorean. Tot aici a mai expus şi meşterul popular Maria Poptile.
În total, au fost expuse peste 2.000 de mărţişoare tradiţionale şi felicitări, toate confecţionate de elevi în cadrul orelor de curs sau a unor activităţi extracurriculare, sub îndrumarea profesorilor coordonatori, utilizând diferite tehnici de lucru şi materiale diverse, încercând totodată să păstreze specificul artei populare din Ţara Oaşului.
Primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, a declarat că scopul organizării acestui târg este de a implica negreştenii, în special pe cei mici, în viaţa comunităţii şi de a-i face să realizeze importanţa artei tradiţionale. “Proiectul a stârnit un foarte mare interes în şcolile din Negreşti-Oaş şi sper să aibă succesul pe care contăm. Ne dorim să îi învăţăm şi pe cei mici să păstreze tradiţiile populare. Sunt lucrări tradiţionale foarte frumoase şi este un exemplu de bune practici de la cei mici spre cei mari. Sunt mândră de acest târg, iar la final îmi doresc să văd standurile goale, iar aceste minunate mărţişoare să ajungă pe pieptul fiecărui negreştean”, a precizat primarul Negreştiului. Aceasta a arătat că cele mai frumoase standuri şi cele mai frumoase exponate vor fi premiate de Primărie şi Consiliul Local, în acest sens fiind format şi un juriu compus din primarul Aurelia Fedorca, consilierul local Ioan Ciocan, Natalia Lazăr şi şase părinţi.
Pe de altă parte, directorul Casei de Cultură, Natalia Lazăr a spus că scopul târgului de mărţişoare tradiţionale este acela de a identifica, stimula şi valorifica potenţialului artistic al copiilor şcolari şi preşcolari din Negreşti-Oaş prin realizarea unor creaţii artistice originale. „Obiectivele proiectului sunt stimularea creativităţii şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare prin limbaj artistic, identificarea şi transpunerea în produse artistice (mărţişoare, felicitări) a unor elemente de artă tradiţională românească şi identificarea propriilor valori artistice şi ale comunităţii din care fac parte”, a mai adăugat directorul Casei Orăşeneşti de Cultură.
Târgul, care s-a bucurat încă de la deschidere de un real succes încă de la primele ore, va fi deschis până în 1 martie, dată până la care negreştenii vor putea cumpăra câte un mărţişor pentru cei dragi. Banii opţinuţi în urma vânzării exponatelor pe durata târgului vor fi utilizaţi de elevi sau preşcolari pentru alte activităţi culturale şi de voluntariat.