Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Șezătoarea de Dragobete -un mod de a menţine vie tradiţia şi de a promova meşterii populari

Hanul șezătorilor din Muzeul în aer liber al Țării Oașului din Negrești-Oaș a găzduit luni seara tradiționala Șezătoare de Dragobete.

Tineri și vârstnici, participanții au tors cânepa și lâna, au răşchiet firele de cânepă, au depănat lâna, au făcut iţe pe lopată, completate de îndeletniciri mai actuale: realizarea zgărzilor, zgărdanelor şi a altor podoabe populare. Atmosfera a fost întreţinută cu ţâpurituri specifice zonei, vorbe de duh, ghicitori şi completată cu o masă tradiţională. S-au luat aşa în poveşti, glume şi învăţături de minte, după care au intrat feciorii în rol, luându-le pe fete la dans.

Conform obiceiurilor, şezătoarele erau singurele locuri în care, pe lângă duminică la ciupercă, se întâlneau tinerele de măritat cu feciorii din sat. La şezătoare, tinerele îşi puteau arăta hărnicia, cele mai vrednice fiind luate în vizor de feciorii satului.

Prin această activitate culturală dorim să menţinem vie tradiţia dar şi să promovăm meşterii populari şi artiştii din Ţara Oaşului, respectiv să transmitem toate acestea şi actualelor generaţii de oşeni.

Le mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment: tezaurul uman viu Floare Finta, luminătoarele satelor Floare Hotca, Ana Hotcă, Gheorghe Berende, Tămaș Mihali, Ana Mare, Mirela Bud, Mihaela Deac, Maria Finta, Floare Pop și alți creatori populari locali, interpreta noastră Maria Tripon împreună cu tinerii din „Ansamblul Oașul” pe care îi coordonează și Nicolae Pop, dar și tuturor celor care au contribuit în vreun fel, inclusiv prin simpla participare. Partenerilor nostri de la instituțiile de învățământ, cei care primesc indeletnicirea tradițiilor ancestrale, copiilor de la Liceul Teoretic coordonați de doamna profesor Angelica Hoban și buburuzelor de la grupa mare C, grupa doamnei educatoare Mirela Oros de la Grădinița Nr. 7.

Organizatorii șezătorii au fost Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș prin Muzeul Țării Oașului, în parteneriat cu Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaș, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și instutuțiile de învățâmânt din oraș.

 

 

 

Sari la conținut