Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Sfântă Liturghie Arhierească la Catedrala Ortodoxă din Negrești-Oaș. Preotul Marcel Malanca a primit distincția de iconom stavrofor – FOTO și VIDEO

Justin Sigheteanul - negresti oasMare bucurie pentru credincioşii din biserica cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor” din Negreşti Oaş, numită de localnici şi Catedrala Oaşului, pentru că duminică, 31 ianuarie 2016, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat aici Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de 8 preoţi şi 5 diaconi. Oficierea unei Sfinte Liturghii Arhiereşti în prima lună a anului face deja parte din tradiţia locului.

Duminică, Catedrala Oaşului a fost plină de credincioşi. Din sobor au făcut parte pr. Mihai Feher, protopopul de Oaş, preotul paroh Ioan Pop, pr. Marcel Malanca, toţi cei trei slujitori ai Altarelor fiind parohi în cele trei parohii din Negreşti Oaş. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Catedralei, dirijat de învăţătoarea Maria Ţiproc.

La Sfânta Liturghie s-au rugat împreună cu credincioşii prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, alţi oficiali şi oaspeţi veniţi de aproape sau mai departe.

Biserica impunătoare, în plan treflat, cu o lungime de 37 metri şi o lăţime de 24 metri, a fost construită între anii 1990-2002, prin jertfelnicia credincioşilor locali şi din străinătate, ştiut fiind faptul că mulţi oşeni au luat drumul pribegiei încă din primii ani de după revoluţie. Biserica a fost târnosită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în 1 iulie 2012, după ce toate lucrările au fost terminate şi sfântul locaş a fost pictat.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a tâlcuit pericopa evanghelică a zilei, a lui Zaheu vameşul. Uneori Îl chemăm, alteori Hristos vine pe nesimţite la noi, ca în acest caz al lui Zaheu. Mântuitorul a apărut în viaţa acestui om fără ca acesta să se fi aşteptat la aşa ceva, iar milostenia lui Zaheu de a da săracilor jumătate din averea sa şi de a da celor nedreptăţiţi împătrit sunt fapte care duc la mântuire: „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia”, a spus Mântuitorul. Iisus Hristos, Blândul Păstor, Cel bun şi milostiv, iertător şi iubitor a venit să-i arate lui Zaheu chipul iubirii Tatălui şi a intrat în casa lui ca să-l facă părtaş la bucuria iertării şi a împăcării, să-i redea liniştea şi pacea. Lui şi casei lui. Acest lucru este pentru noi o mare învăţătură. În sensul în care avem nevoie întotdeauna de Hristos în viaţa noastră. Avem nevoie de Hristos pe parcursul întregii vieţi, ca să avem lumină şi să nu umblăm în întuneric. Şi să nu rătăcim calea. Pentru că Hristos este Lumina Lumii. Umanitatea are nevoie de Lumina lui Hristos. Mare parte din omenirea de azi de pe Terra nu crede în Hristos. Îi respinge oferta. Îi respinge Evanghelia. Respinge adevărul că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii, întrupat pentru noi, pentru a noastră mântuire. Şi de aceea umblăm în întuneric. Cei care L-au urât pe Mântuitorul cât a fost pe pământ au şi astăzi urmaşi care-L urăsc pe Hristos. Pentru că Hristos a venit să aducă în lume normalitatea şi să promoveze şi să ne înveţe să avem fidelitate, iubire şi recunoştinţă faţă de Dumnezeu Care ne-a dăruit tot ce avem.

Din amplul cuvânt de învăţătură rostit de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul am reţinut şi cuvintele despre importanţa familiei în viaţa fiecărui creştin şi a sfinţilor. De fiecare dată când îi cinstim pe sfinţi privim cu luare aminte la icoana vieţii lor frumoase şi luminoase şi la izvorul a toată bunătatea şi virtutea, credinţa şi morala, care se găsesc în familie. Familia creştină, formată din bărbat şi femeie, a născut şi a dăruit societăţii şi umanităţii mulţi şi mari sfinţi, oameni de geniu, cercetători, creatori, compozitori, poeţi şi scriitori creştini, oameni de artă, care au creat capodopere adevărate, în lumina credinţei în Dumnezeu Creatorul şi ajutaţi de Harul şi inspiraţia Duhului lui Dumnezeu.

După încheierea Sfintei Liturghii, a fost acordată distincţia de stavrofor, deci dreptul de a purta Sfânta Cruce, preotului Marcel Malanca, de la Parohia III, care este şi secretar al Protopopiatului, iar Consiliului Parohial o Diplomă de vrednicie, pentru ajutorul dat la construirea bisericii de lemn de la Parohia III. Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a primit în dar un buchet de flori de la primarul Aurelia Fedorca, iar din partea Protopopiatului Oaș icoana Maicii Domnului „Dulcea Sărutare”.

Autor: Andrei Fărcaş/ Sursa: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Sari la conținut