Tinerii negreşteni sunt îndrumaţi spre acte de voluntariat
Biroul de Consiliere pentru Cetăţeni (BCC) Negresti Oaş, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, biroul din Bucureşti, şi Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni a organizat vineri, 15 aprilie, la Grupul Şcolar „Ioniţă G. Andron” din localitate, dezbaterea cu tema „Mai aproape de Europa prin voluntariat!”. Cu această ocazie, tinerilor elevi negreştieni le-au fost dezvăluite tainele voluntariatului.
La eveniment au participat Alina Iosifescu şi Bogdan Munteanu, din partea Asociaţiei Naţionale a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, preşedintele BCC Negreşti Oaş, Ana Stancu, coordonatorul de dezvoltare, Ana-Maria Suciu, circa o sută de elevi din Negreşti Oaş, cadre didactice şi alţi voluntari.
Ana Stancu a precizat că de la înfiinţarea Biroul de Consiliere pentru Cetăţeni la Negreşti Oaş, în cadrul acestuia activează în prezent 39 de voluntari, marea majoritate elevi de la Grupul Scolar „Ioniţă G. Andron”, iar Bogdan Munteanu a făcut o prezentare a aceea ce înseamnă voluntariatul şi cum se desfăşoară această activitate în ţările dezvoltate comparativ cu ţara noastră. Anul 2011 este Anul European al Voluntariatului şi se doreşte, la nivel internaional, să se atragă atenţia asupra acestei activităţi.
Voluntariatul fiind o acţiune de interes public, din proprie iniţiativă, în folosul altora şi fără retribuire, îi poate ajuta pe tineri care se implică în astfel de acte să câştige experienţă ce le-ar putea fi de folos pentru mai târziu. Arătând modul în care se face voluntariatul în ţări precum Marea Britanie, Statele Unite şi chiar China, elevii prezenţi la manifestare au spus că în ţara noastră acest lucru nu este posbil pentru că nu există o legislaţie adecvată şi că organizarea unor forme de voluntariat în ţara noastră este foarte grea din cauza reticenţelor românilor. „De exemplu, la Negreşti, nu sunt mai mult de doi, maxim trei voluntari într-o clasă”, a spus una dintre eleve.
A urmat apoi expunerea Alinei Iosifescu intitulată „Cetăţenie activă şi voluntariat, premise ale exercitării drepturilor tale”, după care Ana-Maria Suciu a prezentat materialul informativ „Sunt activ, sunt voluntar! Ascultă-mi povestea, preia ştafeta”. În urma discuţiilor purtate între elevi, majoritatea dintre aceştia şi-au declarat disponibilitatea de a întreprinde acţiuni de voluntariat alături de BCC Negreşti Oaş.