Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Vernisajul retrospectivei ”Art Bunavestire 30”, pe simezele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca

Art-BUnavestire-30-Cluj-Napoca-1Vernisajul expoziției retrospective ART Bunavestire 30 a adus o mulțime de clujeni la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, operele expuse fiind admirate și apreciate de cei prezenți.

Vernisajul a avut loc sâmbătă, de la ora 17.00, la acesta participând pe lângă grupul de artiști negreșteni, însoțit de primarul Aurelia Fedorca și de directorul Muzeului Țării Oașului, Natalia Lazăr, o mulțime de artiști din capitala culturală a Transilvaniei, clujeni iubitori de cultură, dar și negreșteni și oșeni aflați în Cluj. Numărul mare al participanților, în jur de 200, i-a determinat pe cei prezenți să afirme că rar se întâmplă astfel de evenimente la Cluj, ținând cont și de numărul mare al artiștilor prezenți – exponenți și invitați.

Expoziția de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă, pe simeze, o valoroasă selecție de lucrări (pictură, sculptură, grafică, arte decorative și instalație) din colecția Muzeului Țării Oașului, cuprinzând aproximativ 90 de lucrări donate de către artiștii participanți, de-a lungul celor trei decenii.

Aceasta este o parte din Zestrea pe care artiștii negreșteni au lăsat-o orașului Negrești-Oaș și Muzeului Țării Oașului, așa cum a remarcat și primarul Aurelia Fedorca.

Reprezentanții Muzeului de Artă din Cluj-Napoca au apreciat prezența artiștilor negreșteni și a operelor lor pe simeze, apreciind colaborarea cu Muzeul Țării Oașului.

Curatorii expoziției au vorbit și la Cluj despre fenomenul Art Bunavestire. Anul acesta s-au împlinit 30 de ani de la fondarea, în 1987, la Negrești-Oaș, a unei grupări artistice care, peste timp, a devenit „Grupul Art Bunavestire”. Cu fiecare an, prin calitatea crescândă a operei artiștilor săi și prin notorietatea invitaților lor, ce nu de puține ori a depășit granițele naționale, activitatea acestei grupări a devenit un „fenomen” recunoscut la nivel regional, iar mai apoi național.

Cei șapte artiști plastici fondatori au adus alături de ei, pe parcursul celor treizeci de ani parcurși împreună, un număr de artiști români și străini importanți, colecția de artă contemporană a Muzeului Țării Oașului cuprinzând în prezent un număr de peste 200 de lucrări donate de expozanți.
Simezele Muzeului Țării Oașului, au devenit treptat, prin investițiile surprinzătoare făcute în semn de apreciere din partea edililor locali, unele de nivel european, iar lăcașul în forma sa modernizată a fost consacrat cu numele „Dr. Mihai Pop”, aparținând regretatului medic și director al spitalului local, unul dintre susținătorii de suflet și faptă ai primelor manifestări.

Prin expozițiile anuale din ce în ce mai ample, devenite reprezentative în partea de nord vest a țării și calitatea artistică și umană a artiștilor nucleului de bază, au fost atrase aici personalități importante ale cronicii, istoriei și criticii de artă și ale vieții culturale românești, care au onorat prin prezența și discursul lor obiectiv toate vernisajele anuale.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Muzeul Țării Oașului Negrești-Oaș, Asociația Artistică „Art Bunavestire”, Primăria și Consiliul local Negrești-Oaș, Consiliul Județean Satu Mare și C.J.C.P.C.T. Satu Mare.

Lucrările expoziției aniversare „ART BUNAVESTIRE 30”, pot fi vizionate în perioada 26 martie – 10 aprilie 2016, miercuri – duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Echipa curatorială a celor două expoziții – de la Muzeul Țării Oașului și Muzeul de Artă din Cluj-Napoca – este compusă din Laura Ghinea și Florin Gherasim, iar cronica plastică este semnată de istoricul de artă Vasile Duda.