Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Primarul Aurelia Fedorca a prezentat stadiul principalelor investiţii şi a creditului

Primarul oraşului Negreşti-Oaş a prezentat în şedinţa Consiliului Local de vineri, 28 septembrie, un raport privind stadiul principalelor obiective de investiţii aflate în curs de realizare în oraş şi un raport privind creditul contractat în anul 2006 de vechea conducere. Rapoartele au fost prezentate ca urmare a solicitării venite de la consilierii locali negreşteni.

Trafic greu restricţionat pe strada Luna
Şedinţa Consiliului Local Negreşti-Oaş de vineri a durat mai bine de trei ore şi jumătate în care consilierii au dezbătut şi aprobat zece proiecte de hotărâre, printre care amplasarea unei bariere pe strada Luna pentru devierea traficului greu, valorificarea masei lemnoase ce va fi defrişată de pe pârtia de schi de la Luna Şes, repartizarea unor locuinţe ANL (5 apartamente şi 7 garsoniere), rectificarea bugetului etc.
Consilierii din Negreşti-Oaş au aprobat şi alocarea unei cote lunare de 125 de litri de carburanţi pentru Unitatea de jandarmi din Negreşti-Oaş cu scopul de a patrula mai des în zonele cu probleme din oraş şi pentru sprijinirea Poliţiei Locale, care funcţionează la cote de avarie datorită lipsei de personal. Primarul Aurelia Fedorca a explicat că a primit mai multe sesizări din partea cetăţenilor, în special în cartierul Tur, cu privire la intensificarea furturilor din locuinţe. Aceasta a precizat că cetăţenii au reclamat prezenţa unor maşini care filează locuinţele negreştenilor cu scopul de a da spargeri. Consilierii au aprobat cota de carburanţi pentru jandarmi, cerându-le acestora să nu mai stea pe bănci în parcuri şi să prezinte un raport de activitate cel puţin la şase luni.

Bani pentru investiţii în şcoli şi Nuntă de aur
Prin rectificarea bugetului, a fost aprobată suma de 13.000 lei pentru investiţii la Liceul Teoretic, 25.000 lei pentru Şcoala nr. 3 şi 7.000 lei pentru Grupul Şcolar Ioniţă G. Andron. Alţi 25.000 de lei au fost alocaţi pentru organizarea Nunţii de aur pentru 35 de cupluri din Negreşti-Oaş care au împlinit 50 de ani de la căsătorie, chiar dacă unii consilieri s-au împotrivit iniţial. Aceste cupluri vor primi câte un premiu de 500 lei, iar în cinstea lor va fi organizată o petrecere în data de 2 octombrie. De asemenea, consilierii au aprobat alocarea unei contribuţii de 9.000 lei pentru construirea Casei de Rugăciune a cultului penticostal.

Investiţii în străzi, Centru de afaceri şi Centru pentru Vârstnici
La punctul Diverse, la care s-a dezbătut mai bine de o oră şi jumătate, primarul Aurelia Fedorca a prezentat un raport privind stadiul principalelor obiective de investiţii aflate în curs de realizare în oraş. Primarul Aurelia Fedorca a arătat că se află în lucru trei mari proiecte derulate din fonduri europene: construirea Centrului de Afaceri, la care contribuţia oraşului este de 52% din valoarea totală de 826.330 lei, a Centrului Social pentru Vârstnici, la care contribuţia oraşului este de 2% din valoarea totală de 803.176 lei, şi reabilitarea străzilor Unirii, Vrăticel, Morii, Cornetului, Oaşului şi Valea Cerbului, la care copntribuţia oraşului este tot de 2% din valoarea totală de 10.390.311 lei. Aceasta a precizat că efortul financiar al oraşului este unul semnificativ deoarece în luna decembrie va fi un vârf de plăţi pentru aceste proiecte, care va afecta bugetul local. Ea le-a cerut consilierilor să fie de acord ca sumele disponibile la bugetul local pentru acest an să fie reţinute pentru prefinanţarea acestor proiecte, având în vedere că Uniunea Europeană face plăţile doar după 2-3 luni de la realizarea investiţiilor eşalonate.

VEZI STADIUL PROIECTELOR DERULATE DIN FONDURI EUROPENE

https://www.negresti-oas.ro/wp-content/uploads/documente/Raport-proiecte.pdf

Asfaltări în locul pietruirilor
Primarul Fedorca le-a cerut consilierilor să se gândească ce stradă ar putea fi reabilitată în acest an din fonduri de la bugetul local, cu condiţia ca aceasta să nu fie cuprinsă în planul de investiţii în domeniul apă-canal. Aceasta le-a mai spus consilierilor că trebuie să se gândească toţi să facă rost de fonduri pentru reabilitarea străzilor după ce va fi executat proiectul de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare. „Va trebui să ne gândim serios de unde vom face rost de bani după ce vor fi reabilitate reţelele de apă şi canal. Suntem toţi conştienţi că după realizarea acestor lucrări nu vom putea lăsa străzile vraişte”, a spus Aurelia Fedorca, precizând că pe viitor se va evita pietruirea unor străzi şi se va trece direct la asfaltare, pentru ca banii să fie cheltuiţi mai eficient.

Probleme pe strada Vrăticel
Consilierii au dezbătut îndelung pe marginea găsirii unei soluţii pe strada Vrăticel, unde au început lucrările la schimbarea reţelei de apă, unde a intervenit o problemă din cauza unei erori de proiectare, în sensul că proiectul iniţial prevedea construirea unei reţele simple, în timp ce strada este străbătută de o magistrală de apă. Primarul Aurelia Fedorca a precizat că Apaserv şi-a asumat să realizeze investiţia suplimentară, pentru ca proiectul derulat din fonduri europene să nu întâmpine probleme.

Stadiul proiectului Luna Şes
De asemenea, primarul Aurelia Fedorca a prezentat un raport privind stadiul proiectului Luna Şes, început la sfârşitul anului 2004, arătând că până acum s-au cheltuit 8,588 milioane lei, bani primiţi prin hotărâre de guvern, rămânând de cheltuit suma de 154.153 lei. Aceasta a precizat că lucrările la reţeaua de electricitate de la Luna Şes au fost finalizate, însă a intervenit o problemă în sensul că reţeaua electrică care vine din oraş spre cariera Cornet nu face faţă necesarului de energie. Astfel va fi necesară realizarea unei investiţii pentru ca problema să fie remediată. În ceea ce priveşte amenajarea pârtiei de schi şi a telescaunului, lucrările vor fi finalizate până în luna noiembrie, iar până la sfârşitul anului va fi finalizat şi drumul.

Lucrările la reţelele de apă şi canal încep anul viitor
Primarul Aurelia Fedorca a mai arătat că proiectul tehnic master plan în domeniul apă- canal realizat la nivel judeţean a fost finalizat, în cadrul acestuia urmând să fie reabilitată şi extinsă reţeaua de apă şi canalizare a oraşului cu peste 20 de km, concomitent cu reabilitarea surselor şi a conductelor de apă de la Valea Rea – Huta, Valea Albă şi Tur, construcţia unei noi Uzine de apă şi reabilitarea Staţiei de epurare. Primarul a specificat că licitaţia pentru execuţia lucrărilor va fi organizată spre sfârşitul acestui an, urmând ca lucrările efective să înceapă în primăvara anului viitor. Cu această ocazie, Aurelia Fedorca le-a prezentat consilierilor şi lista străzilor pe care vor fi executate lucrări la reţelele de apă şi canalizare.

VEZI LISTA STRĂZILOR PE CARE VOR FI REABILITATE SAU EXTINSE REŢELELE DE APĂ ŞI CANALIZARE

https://www.negresti-oas.ro/wp-content/uploads/documente/Strazi-apa-canal.pdf

Raport privind datoria oraşului
În final, primarul Aurelia Fedorca a prezentat un raport privind situaţia împrumutului bancar în valoare de 15 milioane lei contractat în 2006 şi consumat până în august 2010, pentru modernizarea unor străzi din Negreşti-Oaş. Potrivit raportului, Primăria are de plătit o rată anuală de 750.000 lei şi o dobândă anuală de 980.000 de lei. Primăria a beneficiat de o perioadă de graţie după contractarea creditului, prima rată fiind plătită în 01.07.2011, urmând ca ultima rată să fie plătită în 2031. Cheltuielile totale aferente împrumutului bancar sunt de 7,417 milioane lei.
Pe de altă parte, Aurelia Fedorca a arătat că Primăria Negreşti-Oaş mai dispune la ora actuală de 200.000 de lei pentru investiţii pe acest an.
Consilierii au fost invitaţi să consulte documentele prezentate până la şedinţa viitoare, urmând să găsească împreună soluţii pentru problemele ivite.

Sari la conținut